• Neuss Weckhoven

The new Neuss Weckhoven residential quarter lays the architectural foundations for lively, open neighbourhoods and successful community living. The concept, by sop | architekten, was the winner of North Rhine-Westphalia’s 2012 “Sustainable Neighbourhoods” competition conceived to develop future-proof, multi-generational solutions for living and home building. The development consists of fully accessible apartment buildings and accessible single-family units and a central garden designed to provide high-quality outdoor space while meeting the differing needs of the various residents. Around 85% of the homes are publicly funded.

Two bands of development frame a landscaped courtyard to be shared by all residents that will form the central focus of the new neighbourhood. The height of the predominantly threestorey buildings, which feature a smaller, stepped-back top floor, is in keeping with surrounding developments and allows a flexible floor plan. Multiple-occupancy apartments for the disabled and the elderly and a neighbourhood café provide further meeting spaces.

Location:

Neuss

Developer:

Neusser Bauverein AG

GFA:

approx. 35.000 m²

Completion:

2018

Competition:

​1st prize 2012

Object planning:

Work phase: 1-7, 8 partial

Interior & Design:

sampling

Green building

winner of NRW’s “Sustainable Neighbourhoods” competition for future-proof, multi-generational solutions for living and home building